Conceptvoorstellen

Artikelen

Verpakkingstips voor een sterk merk – deel 1

Met alleen een verpakkingsontwerp ben je er nog niet. Er zijn zoveel dingen die je als brand owner zelf kunt doen om zo te bouwen aan een sterk merk. In dit eerste deel geef ik je graag wat tips hoe je hiermee kunt starten. Op mijn Instagram deelde ik inzichten en tips. Dit heb ik samengevoegd in dit artikel.

Verpakkingstip 01 – Start vanuit de essentie

Start vanuit de essentie. Waarom doe je wat je doet? Wat wil jij bereiken met je product en merk? Dat zijn de eerste vragen die ik stel wanneer ik aan de slag ga met een nieuw verpakkingstraject.

Vanuit de essentie kun je bouwen aan een sterk ontwerp

We kunnen een mooie huisstijl voor je ontwikkelen, een mooi verpakkingsontwerp. Maar uiteindelijk kom je daarmee niet verder. Je moet eerst goed weten waar jouw merk voor staat zodat je deze visie, dit verhaal, kunt doortrekken in het ontwerp. Zo krijg je een sterk ontwerp en dan gaat het ontwerp voor je werken.

Wat is de essentie van jouw merk?

Maar hoe kom je tot de essentie van je merk? Google eens naar de ‘Golden Cirkel’ van Simon Sinek. Verwacht niet dat je dit binnen tien minuten op papier hebt, dit kost tijd en je zult het steeds verder aanscherpen.

Schakel een merkstrateeg in

Het helpt om met een expert, zoals een merkstrateeg, om tafel te zitten om samen te werken aan de basis van je merk. Wanneer je de fundering helder hebt kun je goed bouwen aan je merk. Vergelijk het met het bouwen van een huis. Dries van Pit-foodconcepts kan je hier goed bij ondersteunen.

Verpakkingstip 02 – Ga in gesprek met je doelgroep

Je hebt helder wat je wilt doen en waarom maar voor wie doe jij dit? Wie is je doelgroep en waarom? Welke probleem/behoeften lost jouw product voor ze op?

Waar koopt je doelgroep?

Ga in gesprek met je doelgroep, je kunt niet alleen werken op aannames. Wat zijn hun problemen, hun routines en gewoontes? In welke winkels komen ze en waar zouden ze jouw product willen kopen? Zijn dat specifieke retailers of kopen ze juist meer online?

Betrek je doelgroep in het ontwerptraject

Je kunt je product bij je doelgroep testen en op deze manier aanscherpen en verbeteren. Het kan ook helpen om tijdens het ontwerptraject van je verpakkingen de designvoorstellen te testen met je doelgroep. Je krijgt waardevolle input terug.

Verpakkingstip 03 – Doe (visueel) marktonderzoek

Voordat ik start met de ontwikkeling van designvoorstellen voor nieuwe verpakkingen doe ik altijd visueel marktonderzoek. Je moet weten welke merken er naast je in het schap liggen of tussen welke producten de consument kan kiezen wanneer ze online shoppen.

Ga op onderzoek uit

Blijf niet alleen achter je computerscherm zitten maar ga op pad. Maak foto’s van de winkelschappen en koop je concurrent, je kunt veel van ze leren. Je wilt ze niet nadoen, je wilt zien waar nog ruimte is in de markt en zien wat jouw merk onderscheidend gaat maken.

Moodboard met een overzicht van de markt

Zelf maak ik altijd een moodboard met daarin foto’s van de concurrent en de schappen van verschillende winkels en supermarkten. Dit geeft me in een oogopslag een overzicht van wat er nu in deze productcategorie gebeurd. Dit verschilt overigens per land, dus houd dit ook in je achterhoofd wanneer je jouw product in verschillende landen wilt verkopen.

  

Verpakkingstip 04 – Check de productcategorie-codes

Het valt je vast ook al op in je marktonderzoek: elke productcategorie heeft haar eigen productcodes.

Denk bijvoorbeeld maar aan het traditionele zuivelschap: groen is yoghurt, rood is karnemelk. De kleur in het verpakkingsdesign is een belangrijk onderdeel van de communicatie van het product.

Wat past er bij de fundering van je merk; wil je deze productcodes volgen of juist breken?

  

Verpakkingstip 05 – Zoek een passend ontwerpbureau of verpakkingsdesigner voor je merk

Als het goed is ga je een lange termijn samenwerking aan met een ontwerpbureau of een verpakkingsontwerper. Een goede klik met deze onderneming is daarom ook belangrijk.

Wat zoek jij in de desbetreffende partij? Wil je dat er een creatief team werkt aan je verpakkingen of kies je liever voor een zelfstandig verpakkingsdesigner met een bepaalde visie en korte lijnen? Zoek je een partner die ook strategisch meedenkt of zoek je iemand die puur uitvoert, zoals een dtp’er.

Maak kennis en schrijf een duidelijke briefing

Ga niet zomaar aan de slag met de eerste verpakkingsontwerper welke je tegenkomt. Maak kennis en stel een goede briefing samen zodat verwachtingen duidelijk worden. Je kunt hier een gratis voorbeeld-briefing downloaden om je te helpen voor te bereiden.

Verpakkingstip 06 – Realiseer je het belang van een goed verpakkingsontwerp

Dit is natuurlijk precies wat je verwacht wat een verpakkingsontwerper tegen je zou zeggen, realiseer je het belang van een goed verpakkingsontwerp. De verpakking is niet zomaar een uiting van je merk, het is (vaak) het belangrijkste onderdeel van je merk.

Het is het product wat je doelgroep als eerst ziet. Wat ze kopen, in hun handen houden en gebruiken. Het is het onderdeel van je merk wat ze gaan herkennen en overal tegenkomen. Dit moet dus helemaal kloppen.

Alle onderdelen van je merk komt samen op de verpakking, de essentie ervan; want je kunt niet alles vertellen. Je hebt het verhaal van je merk vertaald in visuele elementen zoals een logo, herkenbare typografie, iconenstijl, een illustratiestijl en fotografie. Je moet dus goed nadenken over wat en hoe je dit communiceert naar je doelgroep. Je hebt namelijk maar een paar seconden om de consument te overtuigen.

Daarom raad ik je aan om een goede basis neer te zetten en te durven investeren in een sterke basis van je merk. Wanneer je de verpakking door de jaren heen verschillende keren verandert kun je het verhaal, de herkenbaarheid en de doelgroep verliezen.

Ontwerptraject_verpakkingen_huisstijl

Over Laura Voet

Brand & Packaging Designer Laura Voet ondersteunt, vanuit haar ontwerpstudio in Culemborg, duurzame productmerken. Ze helpt deze merken met strategisch merk- en verpakkingsontwerp zodat ze nog meer impact kunnen maken.

Translate »