Een overzichtelijk ontwerptraject voor je nieuwe verpakking

ARTIKELEN

5 vragen aan een verpakkingsontwerper

Ik krijg regelmatig vragen van studenten over verpakkingsdesign. En naast het lesgeven op het Nimeto in Utrecht vind ik het leuk om ook andere studenten te inspireren, want packaging design is een geweldig vak! De meest gestelde vragen heb ik hieronder voor je verzamelt.

Waarom heb jij je gefocust op packaging design?

 Mijn studie aan het Nimeto en de kunstacademie in Den Bosch waren gericht op grafisch ontwerp. Het was fijn om breed te worden opgeleid maar ik merkte tijdens mijn tijd op de kunstacademie dat ik meer en meer wilde focussen op verpakkingsontwerp. Ik liep stage bij VBAT, een ontwerpbureau gespecialiseerd in packaging design in Amsterdam en daar viel voor mij alles op zijn plek; dit is wat ik wil doen, packaging design.

Het is een uitdaging om alle kenmerken van het merk en het product te vangen in een verpakking welke ook concurreert met andere merken in het winkelschap. Ik vind het heerlijk om te puzzelen op een gegeven formaat waar alle informatie op moet komen te staan. Om net zolang te fine-tunen totdat elk detail klopt en de verpakking precies de juiste boodschap communiceert. Na mijn studie heb ik gewerkt bij een ontwerpbureau in Utrecht waar ik niet alleen verpakkingen mocht ontwerpen maar juist ook de complete branding. Want naast een verpakkingsontwerp moet je ook weten hoe je de juiste doorvertaling maakt naar de rest van de huisstijl van het merk.

Hoe ga je te werk wanneer je een verpakkingsontwerp mag ontwikkelen voor een nieuwe klant?

Als ik voor een klant een nieuwe huisstijl of verpakking mag ontwikkelen start ik eerst met een debriefing, plan van aanpak en moodboards om hun tekstuele briefing te vertalen naar beeld en gevoel. Het (verpakkings)ontwerp moet precies aansluiten bij de kernwaarden van het merk. Het is belangrijk dat het merk een strategie heeft, weet wie ze zijn en waar ze voor staan. Pas wanneer we het startpunt helder hebben ga ik aan de slag met het ontwikkeling van de designrichtingen. Ik ben transparant over mijn werkwijze, ook omdat ik mijn klant hierin meeneem. Het ontwerptraject kun je hier vinden. Uiteraard is elke vraag anders en zo is ook elk ontwerptraject afgestemd op de wensen en behoefte van de desbetreffende klant.

Wat voor onderzoek doe je en welke bronnen raadpleeg je dan?

Voordat ik start met het ontwerp doe ik onderzoek naar de markt waar het eindproduct komt te liggen. Welke winkels zijn dit? Hoe zien de schappen eruit? Wie zijn de concurrenten? Wat zijn de productcodes in deze categorie? Heeft het merk ambities om door te groeien naar het buitenland, wat gebeurd er in die landen op het gebied van verpakkingen en codes? Naast het retail-onderzoek is het ook belangrijk om te weten wie de doelgroep precies is. Waarom kiest het merk voor deze consument en wat is de behoeften van deze mensen? Wanneer een merk een redesign nodig heeft kijk ik ook goed naar het huidige ontwerp en spar dan ook met klant waarom ze een redesign nodig hebben, wat de pijnpunten precies zijn.

Naast het specifieke onderzoek voor een klant ben ik altijd bezig met ‘onderzoek’ en dat kan niet alleen achter de computer. Ik bezoek vaak supermarkten, bio-winkels, groothandels en ook kleine delicatessenwinkels om te zien wat er speelt in de markt. Maar ik krijg ook inspiratie in het dagelijks leven, verre reizen en door input van hele andere vakgebieden. Ik lees ook over de trends van verpakken in de markt zoals bijvoorbeeld in het magazine Verpakken maar ook online zoals de artikelen van MarketingFacts. Ook laat ik me inspireren op Pinterest en Packaging of the World.

Hoe kom je tot een sterk verpakkingsontwerp?

Naast dat ik een heldere werkwijze hanteer voor mijn klant, welke ik hierboven benoemde, is het proces tot een designvoorstel juist abstract. Het creatieve proces is niet te omschrijven in een aantal stappen die je doorloopt en je garanderen tot een goed ontwerp. Het vraagt steeds om andere oplossingen en onderzoek. Wanneer ik dit soort trajecten in mijn agenda zet blok ik focusuren. Uren waarin ik niet gestoord wil worden en me compleet focus op het ontwerpproces. Ik experimenteer met het ontwerp, dit doe ik ook regelmatig zonder computer omdat je dan weer op andere ideeën komt. Ik knip, plak, stempel, kopieer, vermenigvuldig. Vervolgens breng ik alles samen in een digitaal voorstel waarin alle elementen een samenhangend geheel moeten worden en zo het verhaal van het merk vertellen in fotografie, kleur, vorm, typografie, illustratie, iconen, tone of voice en compositie. Ik start dus niet alleen met een logo maar werk het in het geheel uit in een verpakkingsvoorstel. Dan pas kun je zien of alles goed samenwerkt.

Hoe kom je aan nieuwe klanten?

Had ik hier maar de gouden formule voor. Ik heb hier niet het antwoord op maar heb wel een eigen strategie ontwikkelt die werkt voor mij. Allereerst heb ik heel goed gekeken naar mijzelf als ontwerper, want er zijn veel ontwerpers. Wie ben ik? Wat vind ik belangrijk als ontwerper en welke doelgroep kan ik ondersteunen? Mijn visie ben ik gaan uitdragen en deze komt overheen met de doelgroep die ik wil aanspreken. Ik ontwerp dus niet voor iedereen, ik ontwerp voor een niche omdat ik bij hen de aansluiting vind en dezelfde passie deel. Mijn visie, werkwijze en mooie samenwerkingen deel ik online in artikelen en posts op social media. Hierdoor ben ik zichtbaar en werk ik ook aan mijn netwerk. Het is belangrijk dat je goed vindbaar bent online. Daarom ben ik transparant, laat ik zien wie ik ben en zorg ik dat mijn website up-to-date is.

Ontwerptraject_verpakkingen_huisstijl

Over Laura

Brand & Packaging Designer Laura Voet ondersteunt duurzame merken met hun verpakkingsontwerp en huisstijl. In 2019 werd ze genomineerd voor de VIVA-400 in de categorie creatieven en in 2020 voor de Duurzame Jonge 100 met haar visie op verpakkingsontwerp. Lees meer over haar visie op lauravoet.com

Translate »