Tube verpakkingsontwerp met pure crème van natuurlijke ingredienten

Artikelen

Bouwen aan een sterker merk

Onder de hashtag #sterkermerk deel ik op LinkedIn regelmatig tips & tricks om te bouwen aan een sterker merk. Ik heb ze hier voor je verzamelt.

#1 Consistentie

Volhouden. Vasthouden. Zo ga je bouwen aan een sterk merk.

Ik blijf het zeggen. Tegen mijzelf, tegen mijn klanten, andere experts die werken met de guidelines uit het brandbook welke we ontwikkelt hebben. Ga consistent om met de visuele elementen van het merk.

Wordt een merk dan niet saai? Nee hoor.

Een goede visuele identiteit bevat sterke brand assets. Elementen die herkenbaar zijn voor het merk. Dit kan een specifieke kleur zijn (denk maar aan Coca Cola, of de kleurcombinatie van IKEA), herkenbare typografie (zoals Oatly), compositie, geur, geluid (denk maar aan Hornbach of Hema) of herkenbare grafische elementen (zoals het logo van Nike).

De meeste voorbeelden van hierboven kun je vast zo voor je halen. Het imago wat deze merken hebben gecreëerd is het beeld dat wij als consument in ons hoofd hebben. Hoe wij deze merken zien en herkennen.

Dit komt niet aanwaaien voor deze merken. Zij blijven bezig met hun zichtbaarheid. Maar herhaling en consistentie is hier belangrijk. Want als je de visuele elementen steeds aanpast krijgt de consument niet de kans je merk te herkennen. Er ontstaat misschien zelfs ruis of verwarring.

En dit wil niet zeggen dat een visuele identiteit in beton gegoten is. Een merk is nooit klaar, en je blijft altijd aanscherpen en doorontwikkelen. Maar het is wel belangrijk om guidelines te maken. Hoe je om wilt gaan met je visuele identiteit maar ook in je boodschap en tone of voice. In hoe vaak je zichtbaar bent en op welke kanalen je dit doet.

Probeer daar maar eens aan vast te houden de komende tijd.

#2 Wees oprecht.

Overtuig. Van binnen naar buiten. De consument is kritischer dan ooit. Ze vallen niet zomaar voor mooi verzonnen verhaaltjes.

Je wilt jullie doelgroep raken, met ze verbinden. Dit doe je niet alleen met jullie verpakkingen maar ook door op verschillende momenten én kanalen met ze in contact te blijven.

Door ze onderdeel te maken van jullie merk. Jullie missie.

Door je merk ‘menselijker’ te maken en soms ook kwetsbaar te zijn. Want niemand heeft alleen maar wind mee, en dat is ook helemaal oke.

Zo creëer je juist meer verbinding met je doelgroep.

Wat roept de kleur groen bij jou op?

Denk je direct aan duurzaamheid? Aan yoghurt of bolognese chips? Het is maar net voor welke categorie je staat.

#3 De kracht van kleur.

Elke kleur draagt een betekenis, de psychologie van kleur. Hoe kleuren ons beïnvloeden hangt af van verschillende factoren waaronder omgeving en cultuur.

Neem bijvoorbeeld de kleur groen. Groen wordt vaak ingezet om een product duurzaam of gezond te laten overkomen. Deze kleur heeft veel positieve betekenissen waaronder:
– groei
– vernieuwing
– veiligheid
– natuur
– gezondheid

De kleuren die merken inzetten in hun branding en verpakkingen worden dan ook zorgvuldig gekozen. Het sluit aan bij de positionering van een merk, maar ook bij de categorie waarin ze liggen.

Elke categorie heeft haar eigen codes. Bepaalde ongeschreven regels welke je terug ziet komen in productverpakkingen. Zoals de yoghurt en bolognese chips.

Kenmerken van je product wil je wellicht ook terug laten terugkomen in de kleur van je verpakking om de juiste informatie over te brengen. Denk aan smaak of geur.

Als consument zijn we dus gewend aan bepaalde kleuren in het schap.
Maar je kunt er ook voor kiezen om juiste te breken met de categoriecodes, zoals Tony Chocolonely een paar jaar geleden deed in het chocoladeschap.

Gebruik de kracht van kleur.
Kleur communiceert razendsnel.

Meer artikelen

Jullie product en merk op de markt zetten

Je hebt een geweldig idee, een missie en je wilt het product op de markt introduceren. Maar wat en wie heb je allemaal nodig om het product klaar te stomen voor de verkoop? De globale stappen hebben we kort omschreven om je inzicht te geven in welke stappen jullie kunnen zetten.

Lees het artikel hier

Verduurzamen van je verpakkingen

Jullie als merkeigenaar en ik als verpakkingsontwerper, kunnen samen de consument inspireren en motiveren om de verpakking op de juiste manier te herbruiken of te recyclen. En er is meer. In dit artikel een aantal tips aan de hand van de eerste drie onderdelen van de Ladder van Lansink.

Lees het artikel hier

5 dingen die je écht wil weten voordat je een verpakking laat ontwerpen

Je hebt maar een paar seconden om de consument te overtuigen in het schap, maar ook online. Je verpakking moet dan ook kloppend zijn. Dat vraagt wat voorbereiding voordat je met ontwerp aan de slag kunt. Hieronder deel ik graag mijn tips met je.

Lees het artikel hier

Over Studio Laura Voet

Strategic Brand & Packaging Designer Laura Voet ondersteunt, vanuit haar ontwerpstudio in Culemborg, duurzame productmerken. Ze helpt deze merken met het ontwerp van visuele identiteit en verpakkingsontwerp zodat duurzame merken nog meer impact kunnen maken.
Ontwerptraject_verpakkingen_huisstijl
Translate »