Een overzichtelijk ontwerptraject voor je nieuwe verpakking

ARTIKELEN

Je eigen product en merk op de markt zetten

Je hebt een geweldig idee, een missie en je wilt het product op de markt introduceren. Maar wat en wie heb je allemaal nodig om het product klaar te stomen voor de verkoop? Er komen veel details kijken bij het opzetten van je eigen merk en product, de globale stappen heb ik hieronder kort omschreven om je inzicht te geven in welke stappen je zou kunnen zetten.

1. Conceptontwikkeling en strategie

Iedere food ontwikkeling start met het bouwen van een goed concept. Veel bedrijven vergeten deze stap nog wel eens waardoor ze in een later stadium vaak stappen terug moet zetten en de ontwikkeling moeten aanpassen. Zonde, al helemaal wanneer je er al veel tijd, geld en energie in hebt gestoken. 

Een concept is je productinhoudelijke, strategische en creatieve basis. De rode draad van je ontwikkeling. Zie het als een technische tekening voor je huis. Je laat eerst de technische tekening opstellen door een architect en daarna volgt de bouw van het huis. Die bouw wordt gedaan met de tekening in de hand. Dries Habraken van Pit-Foodconcepts is deze architect op food gebied. 

Hij ontwikkeld met zijn bedrijf innovatieve food concepten en helpt je jouw productideeën te kickstarten. Hij helpt je om al jouw essentiële bouwstenen te maken. Hij laat niets tot het toeval over en denkt onder andere na over je doelgroep, usp’s, je verhaal, sensoriek, claims, positionering, merknaam, slagzin en prototype. Samen werken we aan vele vernieuwende projecten voor de voedingsmiddelensector. 

2. Productontwikkeling en technologie

Tijdens de eerste fase is een sterk en helder concept neergezet. De kaders voor het product zijn bedacht, nu is het tijd om het product daadwerkelijk te ontwikkelen. Is het een compleet nieuw product welke je op de markt wilt zetten? Je kunt het product namelijk zelf ontwikkelen met behulp van een expert zodat het precies aansluit bij het ontwikkelde concept. Je kunt er ook voor kiezen om het product bij een producent in te kopen.

Je product ontwikkelen

Hoe ziet de receptuur eruit? Kan dit product op een productielijn geproduceerd worden? Wat zijn de kwaliteitseisen, de wettelijke eisen en hoe zit het met de houdbaarheid? Op het gebied van voeding kan een voedingsmiddelentechnoloog zoals Lieke Berndsen van LB Food Consultancy je ondersteunen bij de ontwikkeling van je product zodat deze straks klaar is om op de markt gezet te worden.

3. De verpakkingsleverancier en drukker

Wanneer je strategie vast staat en je de randvoorwaarden van je product voor ogen hebt, kun je op zoek naar een geschikte co-packer. Want hoe wil jij straks je product verpakken conform de regelgeving en verzenden naar de retailer of consument? 

Duurzame verpakking

Duurzame materialen worden de nieuwe standaard en het is dus belangrijk om hier goed over na te denken. Een verpakkingsexpert op het gebied van duurzame materialen kan je hierbij helpen. Simone Lips van People of Tomorrow is verpakkingsexpert en heeft een groot netwerk aan leveranciers welke je kunnen ondersteunen bij duurzame verpakkingsmaterialen en labeling. 

4. Het ontwerp van verpakking en huisstijl

Wanneer je de eerdere stappen doorlopen hebt, staat er een sterke fundering van je merk, ken je de producteigenschappen, weet je welke informatie er op de verpakking moet komen en welke verpakkingsmaterialen je daarvoor gaat gebruiken. Dit is nodig om een goede doorvertaling te kunnen maken naar je verpakkingsontwerp en huisstijl.

Als brand & packaging designer kan ik je ondersteunen bij de ontwikkeling van je verpakking en huisstijl. We ontwikkelen een doordacht ontwerp welke precies aansluit bij de kernwaarden van je merk. Daarin is de verpakking het belangrijkste onderdeel van je visuele identiteit. Het is het fysieke product wat in de handen komt van de doelgroep en het verhaal van jullie merk én product vertelt.

In een helder ontwerptraject gaan we samen aan de basis van de visuele identiteit bouwen. Alle visuele elementen sluiten precies aan bij jullie strategie zodat je een heldere boodschap hebt richting de wereld. Zo zit straks alle passie die jullie voor je merk hebben vertaald in een aantrekkelijke verpakking. Een goede verpakking, die verkoopt.

5. Uitbouwen van je merk; realiseren, optimaliseren en opschalen

Met de bovengenoemde stappen heb je een sterke basis van je merk neergezet. Een professionele basis waarmee je retailers kunt overtuigen en de markt kunt veroveren. 

Maar de ontwikkeling van je merk is nooit ‘klaar’. Je blijft altijd doorontwikkelen, aanscherpen en groeien. Op een gegeven moment kom je op een punt dat je de productie verder wilt opschalen bijvoorbeeld.

En zo kent het bouwen van een sterk merk vele onderdelen die je kunt blijven doorontwikkelen. En dat is onwijs leuk, want je ziet je merk steeds groeien! Waarschijnlijk heb je ook goede sfeer- en productfotografie nodig, een website, met webshop en goede SEO voor de vindbaarheid, contentstrategie voor je social media, ik kan nog wel even door gaan.

Met een sterke basis, zoals hierboven benoemd in vier stappen, kun je altijd bouwen op de fundering van je merkidentiteit; je concept, product, verpakking en visuele identiteit. Zo kun je altijd consequent en sterk blijven communiceren met de buitenwereld.

Wil je zelf een eerste stap maken en oriënteren hoe je jouw avontuur gaat aanpakken? Dan kan ik je de Sterk-Merk-Academy aanraden.

Sterk-Merk-Academy

Ontwerptraject_verpakkingen_huisstijl

Over Laura

Brand & Packaging Designer Laura Voet ondersteunt duurzame merken met hun verpakkingsontwerp en huisstijl. In 2019 werd ze genomineerd voor de VIVA-400 in de categorie creatieven en in 2020 voor de Duurzame Jonge 100 met haar visie op verpakkingsontwerp. Lees meer over haar visie op lauravoet.com

Translate »