Een overzichtelijk ontwerptraject voor je nieuwe verpakking

Artikelen

Jullie product & merk op de schappen in retail

Je hebt een geweldig idee, een missie en je wilt het product op de markt introduceren. Maar wat en wie heb je allemaal nodig om het product klaar te stomen voor de verkoop? In dit artikel nemen we je mee langs de globale stappen die je kunt zetten om je merk en product succesvol te lanceren.

1. Conceptontwikkeling en strategie

Iedere food ontwikkeling start met het bouwen van een goed concept. Veel bedrijven vergeten deze stap nog wel eens waardoor ze in een later stadium vaak stappen terug moet zetten en de ontwikkeling moeten aanpassen. Zonde, al helemaal wanneer je er veel tijd, geld en energie in hebt gestoken. 

Een concept is je productinhoudelijke, strategische en creatieve basis. De rode draad van je ontwikkeling. Zie het als een technische tekening voor je huis. Je laat eerst de technische tekening opstellen door een architect en daarna volgt de bouw van het huis. Die bouw wordt gedaan met de tekening in de hand. Dries Habraken van Pit-Foodconcepts is deze architect op food gebied. 

Hij ontwikkeld met zijn bedrijf innovatieve food concepten en helpt je jouw productideeën te kickstarten. Hij helpt je om al jouw essentiële bouwstenen te maken. Hij laat niets tot het toeval over en denkt onder andere na over je doelgroep, usp’s, je verhaal, sensoriek, claims, positionering, merknaam, slagzin en prototype. Samen werken we aan vele vernieuwende projecten voor de voedingsmiddelensector. 

 

2. Productontwikkeling en technologie

Tijdens de eerste fase is een sterk en helder concept neergezet. De kaders voor het product zijn bedacht, nu is het tijd om het product daadwerkelijk te ontwikkelen. Is het een compleet nieuw product welke je op de markt wilt zetten? Je kunt het product namelijk zelf ontwikkelen met behulp van een expert zodat het precies aansluit bij het ontwikkelde concept. Je kunt er ook voor kiezen om het product bij een producent in te kopen.

Je product ontwikkelen

Hoe ziet de receptuur eruit? Kan dit product op een productielijn geproduceerd worden? Wat zijn de kwaliteitseisen, de wettelijke eisen en hoe zit het met de houdbaarheid? Op het gebied van voeding kan een voedingsmiddelentechnoloog zoals Lieke Berndsen van LB Food Consultancy je ondersteunen bij de ontwikkeling van je product zodat deze straks klaar is om op de markt gezet te worden.

3. De verpakkingsleverancier en drukker

Wanneer je strategie vast staat en je de randvoorwaarden van je product voor ogen hebt, kun je op zoek naar een geschikte leverancier en/of co-packer. Want hoe wil jij straks je product verpakken conform de regelgeving en verzenden naar de retailer of consument? Ik werk hier samen met verpakkingsexperts of help je graag met mijn netwerk aan leveranciers. 

 

4. Het ontwerp van verpakking en visuele identiteit

Wanneer je de eerdere stappen doorlopen hebt, staat er een sterke fundering van je merk, ken je de producteigenschappen, weet je welke informatie er op de verpakking moet komen en welke verpakkingsmaterialen je daarvoor gaat gebruiken. Dit is nodig om een goede doorvertaling te kunnen maken naar je verpakkingsontwerp en huisstijl.

Als brand & packaging designer kan ik je ondersteunen bij de ontwikkeling van je verpakking en huisstijl. We ontwikkelen een doordacht ontwerp welke precies aansluit bij de kernwaarden van je merk. Daarin is de verpakking het belangrijkste onderdeel van je visuele identiteit. Het is het fysieke product wat in de handen komt van de doelgroep en het verhaal van jullie merk én product vertelt.

In het ontwerptraject gaan we samen aan de basis van de visuele identiteit en verpakkingsontwerpen bouwen. Alle visuele elementen sluiten precies aan bij jullie strategie zodat je een heldere boodschap hebt richting de wereld. Zo zit straks alle passie die jullie voor je merk hebben vertaald in een aantrekkelijke verpakking. Een overtuigende verpakking, die verkoopt.

 

5. Uitbouwen van je merk; realiseren, optimaliseren en opschalen

Met de bovengenoemde stappen kun je een sterke basis van je merk neerzetten. Een professionele basis waarmee je retailers kunt overtuigen en de markt kunt veroveren. 

Ben je een startup, scale up of nog in de oriëntatiefase en wil je meer weten over hoe je kunt overtuigen op het schap met merk en verpakking?

Expert op het gebied van verpakkingen. Advies over duurzame materialen, ontwerp en communicatie van verpakkingen

Masterclass

Overtuigend op het Schap

Je hebt een mooi product en wilt graag de stap maken naar retail, misschien lig je al wel in de schappen. Je kijk naar je verpakkingen en denkt “dit kan echt wel beter”. Maar waar begin je? Hoe zorg je dat je overtuigend op het schap staat tussen al die concurrenten?

In deze masterclass geef ik je doormiddel van praktische kennis meteen tools in handen op het gebied van positionering, merk & verpakkingen. Zodat jullie verpakkingen straks met meer overtuiging op het schap staan.

Meer artikelen

Een heldere briefing schrijven voor een ontwerper

Het verpakkingsontwerp van je product is niet zomaar een mooi ontwerp. Het ontwerp moet aansluiten bij de kernwaarden en de randvoorwaarden van jullie merk. Een briefing lijkt makkelijk, maar ik geef je graag tips zodat jullie de vereisten goed op papier krijgen.

Lees het artikel hier

Bouwen aan een sterker merk

Onder de hashtag #sterkermerk deel ik op LinkedIn regelmatig tips & tricks om te bouwen aan een sterker merk. Ik heb ze hier voor je verzamelt.

Lees het artikel hier

5 dingen die je écht wil weten voordat je een verpakking laat ontwerpen

Je hebt maar een paar seconden om de consument te overtuigen in het schap, maar ook online. Je verpakking moet dan ook kloppend zijn. Dat vraagt wat voorbereiding voordat je met ontwerp aan de slag kunt. Hieronder deel ik graag mijn tips met je.

Lees het artikel hier

Over Studio Laura Voet

Strategic Brand & Packaging Designer Laura Voet ondersteunt, vanuit haar ontwerpstudio in Culemborg, duurzame productmerken. Ze helpt deze merken met het ontwerp van visuele identiteit en verpakkingsontwerp zodat duurzame merken nog meer impact kunnen maken.
Ontwerptraject_verpakkingen_huisstijl
Translate »