Kennismaking en Intake voor het ontwerptraject van de verpakkingslijn

Artikelen

Een heldere briefing schrijven voor een verpakkingsdesigner of ontwerper

Het verpakkingsontwerp van jullie product is niet zomaar een mooi grafisch ontwerp. Het ontwerp moet aansluiten bij de kernwaarden, het verhaal en de randvoorwaarden van jullie merk. Schrijf daarom een heldere briefing voordat je een ontwerper inschakelt. 

Marktonderzoek

Start je net met het opzetten van je eigen merk? Ik schreef eerder een artikel over de verschillende stappen die je kunt zetten om je merk klaar te stomen voor de verkoop. Het ontwerp van je verpakkingen en visuele identiteit is er daar een van.

Consumentenonderzoek

Jullie merk en product sluit aan bij een specifieke doelgroep, je lost een probleem voor ze op. Daarom is het waardevol om consumentenonderzoek te doen zodat je niet alleen werkt met aannames. Het is waardevol de conclusies uit je onderzoek op te nemen in de briefing voor de ontwerper, het ontwerp moet immers aansluiten bij de behoefte van jullie doelgroep.

Een persona maken van je doelgroepen helpt ook om de doelgroep en haar behoeftes concreter te maken. Wie is jouw doelgroep, hoe ziet zijn/haar dag eruit? Waar en wanneer gebruiken ze product? Wat vinden ze belangrijk en waarom?

Retail-onderzoek en concurrentie analyse

Waar wordt jullie product straks verkocht? Is het de retail, de foodservice of voornamelijk online? Het is belangrijk dit vooraf te weten want de verpakking moet hier goed op aansluiten.

Een ontwerper doet zelf ook altijd (visueel) onderzoek naar de concurrentie, de markt en de trends. Maar het is goed als jullie zelf ook al de nodige input daarvoor kunnen aanleveren, jullie zijn hier immers al bekend mee. Wat zien jullie gebeuren in de markt? Welke concurrenten zien jullie en wat zijn hun sterktes en zwaktes? Het kan helpen om hier een SWOT-analyse te maken.

Productcodes

Wat zijn de productcodes van de categorie? En wil je deze juist volgen of doorbreken? Een mooi voorbeeld zijn de kleurcodes van de chocolade van Tony Chocolonely. Ze doorbraken de standaard productcodes van de puur, melk en witte chocolade zoals we die kennen.

Briefing schrijven voor een ontwerper

Voordat je aan de slag kunt met een verpakkingsontwerper is het dus goed om een heldere briefing te schrijven. In een briefing kun je jullie wensen en behoeften kenbaar maken en stel je duidelijke kaders waarbinnen een ontwerper aan de slag kan. Een voorbeeld-briefing kun je gratis downloaden, onderaan dit artikel.

Creëren van duidelijkheid voor jezelf en richting de ontwerper

Naast een heldere briefing voor de designer helpt het ook om duidelijkheid te creëren voor jezelf als opdrachtgever. Je dwingt jezelf goed na te denken over de inhoud van de opdracht en keuzes te maken over de missie en visie van je bedrijf, de tone-of-voice en kun je nadenken over de benodigde deliverables.

Tekstuele en visuele briefing

Je wilt een ontwerper de vrijheid geven om met goede oplossingen te komen. Maar vaak heb je visueel zelf al voorwaarden in je hoofd wat je absoluut niet wilt of bepaalde stijlen die je juist wel aanspreken. Maak dit kenbaar. Verzamel naast een tekstuele briefing ook beelden die je briefing ondersteunen. Dit kan in de vorm van een moodboard of een verzameling in Pinterest. Geef de ontwerper een ‘kijkje in je hoofd’ en zorg ervoor dat je jullie verwachtingen kenbaar maakt om teleurstellingen te voorkomen.

Welke informatie moet er allemaal op een verpakking komen?

Verplichte informatie op je verpakkingen

Wanneer je een nieuw product op de markt gaat zetten moet er vaak veel (verplichte) informatie op de verpakking vermeldt worden. Denk aan de ingrediënten, voedingswaarden en bijvoorbeeld de bereidingswijze. Deze informatie lever je bij je verpakkingsontwerper aan zodat het op de verpakking geplaatst kan worden (dit hoeft niet direct in de briefing). De informatie verschil per product maar ik help mijn klanten altijd met een handige checklist, gedurende het ontwerptraject, zodat we alle informatie compleet hebben.

(Inter)nationale etiketteringswetgeving

De NVWA kan sancties opleggen bij niet-naleving van de wetgeving, zoals waarschuwingen, boetes en terugroepacties. Daarom adviseer ik je om de infomatie op je verpakkingen altijd te laten controleren door een expert op dit gebied.

Recyclen van het verpakkingsmateriaal

We worden ons steeds bewuster van de impact van verpakkingsmaterialen. Als merk kun jij ook hier je bijdrage aan leveren. Bijvoorbeeld door de consument uit te leggen hoe je de verpakking na gebruik op de beste manier kan recyclen. Dit kan door het inzetten van de weggooiwijzer van het KIDV of door het ontwikkelen van duidelijke iconen voor je merk die aansluiten bij de uitstraling van je verpakking.

Barcode voor je product

Voor elke SKU, elk uniek product in je assortiment, heb je een unieke barcode nodig. Als merkeigenaar kun je deze zelf aanschaffen. Dit kun je doen bij GS1 Nederland.

Download de gratis voorbeeld-briefing

Ga je samenwerken met een ontwerper of ontwerpbureau? Start dan met schrijven van een heldere briefing zodat de ontwerper aan de slag kan binnen jullie input en randvoorwaarden. Download hieronder de voorbeeld-briefing.

Met de inschrijving ga je akkoord met de privacy verklaring en ontvang je ook de Sterker Merk Mail. Je kunt je natuurlijk op ieder moment uitschrijven.

Ontwerp verpakking van product en merk in food, non-food, cosmetica en verzorging zoals shampoo, creme en body wash.

Meer artikelen

Jullie product en merk op de markt zetten

Je hebt een geweldig idee, een missie en je wilt het product op de markt introduceren. Maar wat en wie heb je allemaal nodig om het product klaar te stomen voor de verkoop? De globale stappen hebben we kort omschreven om je inzicht te geven in welke stappen jullie kunnen zetten.

Lees het artikel hier

Verduurzamen van je verpakkingen

Jullie als merkeigenaar en ik als verpakkingsontwerper, kunnen samen de consument inspireren en motiveren om de verpakking op de juiste manier te herbruiken of te recyclen. En er is meer. In dit artikel een aantal tips aan de hand van de eerste drie onderdelen van de Ladder van Lansink.

Lees het artikel hier

5 dingen die je écht wil weten voordat je een verpakking laat ontwerpen

Je hebt maar een paar seconden om de consument te overtuigen in het schap, maar ook online. Je verpakking moet dan ook kloppend zijn. Dat vraagt wat voorbereiding voordat je met ontwerp aan de slag kunt. Hieronder deel ik graag mijn tips met je.

Lees het artikel hier

Over Studio Laura Voet

Strategic Brand & Packaging Designer Laura Voet ondersteunt, vanuit haar ontwerpstudio in Culemborg, duurzame productmerken. Ze helpt deze merken met het ontwerp van visuele identiteit en verpakkingsontwerp zodat duurzame merken nog meer impact kunnen maken.
Ontwerptraject_verpakkingen_huisstijl
Translate »