Kennismaking en Intake voor het ontwerptraject van de verpakkingslijn

ARTIKELEN

Een briefing schrijven voor een verpakkingsdesigner

Het verpakkingsontwerp van jullie product is niet zomaar een mooi grafisch ontwerp. Het ontwerp moet aansluiten bij de kernwaarden, het verhaal en de randvoorwaarden van jullie merk. Schrijf daarom een heldere briefing voordat je een verpakkingsdesigner inschakelt. 

Start je net met het opzetten van je eigen merk? Ik schreef eerder een artikel over de verschillende stappen die je kunt zetten om je merk klaar te stomen voor de verkoop. Het ontwerp van je verpakkingen en visuele identiteit is er daar een van.

Consumentenonderzoek

Jullie merk en product sluit aan bij een specifieke doelgroep, je lost een probleem voor ze op. Daarom is het waardevol om consumentenonderzoek te doen zodat je niet alleen werkt met aannames. Het is waardevol de conclusies uit je onderzoek op te nemen in de briefing voor de ontwerper, het ontwerp moet immers aansluiten bij jouw doelgroep.

Een persona maken van je doelgroepen helpt ook om de doelgroep en haar behoeftes concreter te maken. Wie is jouw doelgroep, hoe ziet zijn/haar dag eruit? Waar en wanneer gebruiken ze product? Wat vinden ze belangrijk en waarom?

Retail-onderzoek en concurrentie analyse

Waar wordt jullie product straks verkocht? Is het de retail, de foodservice of voornamelijk online? Het is belangrijk dit vooraf te weten want de verpakking moet hier goed op aansluiten.

Een ontwerper doet zelf ook altijd (visueel) onderzoek naar de concurrentie, de markt en de trends. Maar het is goed als jullie zelf ook al de nodige input daarvoor kunnen aanleveren, jullie zijn hier immers al bekend mee. Wat zien jullie gebeuren in de markt? Welke concurrenten zien jullie en wat zijn hun sterktes en zwaktes? Het kan helpen om hier een SWOT-analyse te maken.

Productcodes

Wat zijn de productcodes van de categorie? En wil je deze juist volgen of doorbreken? Een mooi voorbeeld zijn de kleurcodes van de chocolade van Tony Chocolonely. Ze doorbraken de standaard productcodes van de puur, melk en witte chocolade zoals we die kennen.


Briefing schrijven voor een ontwerper

Voordat je aan de slag kunt met een verpakkingsontwerper is het nodig een goede briefing te schrijven. In een briefing kun je jullie wensen en behoeften kenbaar maken en stel je duidelijke kaders waarbinnen een ontwerper aan de slag kan.

Creëren van duidelijkheid voor jezelf en richting de ontwerper

Naast een heldere briefing voor de designer helpt het ook om duidelijkheid te creëren voor jezelf als opdrachtgever. Je dwingt jezelf goed na te denken over de inhoud van de opdracht en keuzes te maken over de missie en visie van je bedrijf, de tone-of-voice en kun je nadenken over de benodigde deliverables.

Tekstuele en visuele briefing

Je wilt een ontwerper de vrijheid geven om met goede oplossingen te komen. Maar vaak heb je visueel zelf al voorwaarden in je hoofd wat je absoluut niet wilt of bepaalde stijlen die je juist wel aanspreken. Maak dit kenbaar. Verzamel naast een tekstuele briefing ook beelden die je briefing ondersteunen. Dit kan in de vorm van een moodboard of een verzameling in Pinterest. Geef de ontwerper een ‘kijkje in je hoofd’ en zorg ervoor dat je jullie verwachtingen kenbaar maakt om teleurstellingen te voorkomen.

Op mijn website kun je gratis een template downloaden met daarin de onderdelen die je kunt opnemen in je briefing. 

Template “Briefing opstellen voor een ontwerper”


Informatie op je verpakkingen

Wanneer je een nieuw product op de markt gaat zetten moet er vaak veel (verplichte) informatie op de verpakking vermeldt worden. Denk aan de ingrediënten, voedingswaarde en bijvoorbeeld de bereidingswijze. Deze informatie moet je gaan verzamelen en bij je ontwerper aanleveren. De informatie verschil per product maar ik heb de basisonderdelen voor je verzamelt in ene handige checklist die je zelf kunt invullen. Deze ontvang je wanneer we een ontwerptraject starten maar je kunt deze ook hier downloaden.

Checklist – Benodigde informatie voor op je verpakking

(Inter)nationale etiketteringswetgeving

De NVWA kan sancties opleggen bij niet-naleving van de wetgeving, zoals waarschuwingen, boetes en terugroepacties. Daarom adviseer ik je om de infomatie op je verpakkingen altijd te laten controleren door een expert op dit gebied.

Recyclen verpakking

We worden ons steeds bewuster van de impact van verpakkingsmaterialen. Als merk kun jij ook hier je bijdrage aan leveren, door de consument uit te leggen hoe je de verpakking na gebruik juist kan recyclen. Dit kan door het inzetten van de weggooiwijzer van het KIDV of door het ontwikkelen van duidelijke iconen voor je merk die aansluiten bij de uitstraling van je verpakking.

Barcode voor je product

Voor elke SKU, elk uniek product in je assortiment, heb je een unieke barcode nodig. Als merkeigenaar kun je deze zelf aanschaffen. Dit kun je doen bij GS1 Nederland.


Vragen over de briefing of wil je samen aan de slag met jullie verpakkingsontwerp? Neem gerust vrijblijvend contact met me op. 

Ontwerptraject_verpakkingen_huisstijl

Over Laura

Brand & Packaging Designer Laura Voet ondersteunt duurzame merken met hun verpakkingsontwerp en huisstijl. In 2019 werd ze genomineerd voor de VIVA-400 in de categorie creatieven en in 2020 voor de Duurzame Jonge 100 met haar visie op verpakkingsontwerp. Lees meer over haar visie op lauravoet.com

Translate »