Tube verpakkingsontwerp met pure crème van natuurlijke ingredienten

Artikelen

5 tips die je écht wil weten voordat je een verpakking laat ontwerpen

Je hebt maar een paar seconden om de consument te overtuigen in het schap, maar ook online. Je verpakking moet dan ook kloppend zijn. Dat vraagt wat voorbereiding voordat je met ontwerp aan de slag kunt. Hieronder deel ik graag mijn tips met je.

De grote ‘waarom’ vraag

Waarom wil je aan de slag met jullie verpakkingen? Is dit omdat er geen verpakking is? Of omdat jullie huidige verpakkingen verouderd zijn, niet goed roteren, of wellicht niet de juiste boodschap overbrengt? 

Vraag feedback aan jullie huidige doelgroep, de retailers of consumenten die jullie merk en producten niet kennen. Hier krijg je echt relevante input voor het ontwerptraject.

Bedenk wat je verwachtingen zijn van een ontwerptraject. Wat moeten de nieuwe verpakkingen gaan opleveren voor je merk? Is verpakking één van de belangrijkste onderdelen van je merk? Misschien is het ook goed om verder uit te zoomen en ook kritisch kijken naar de visuele identiteit van je merk. 

Als merk- en verpakkingsontwerper start ik dus met vragen stellen, juist om samen de neuzen dezelfde kant op krijgen voordat we met ontwerp starten.

Product & Assortiment

Klinkt natuurlijk logisch, maar welke producten wil je nu op de markt brengen? Het is fijn de productontwikkeling zoveel mogelijk afgerond te hebben voordat je met het verpakkingsontwerp aan de slag gaat. Je wilt namelijk de kenmerken of ingrediënten van je product presenteren op je verpakking. En als de smaak, geur of USP’s wijzigen heeft dit ook weer gevolgen voor het verpakkingsdesign.

Hoe gaat jullie productassortiment eruit zien? Wellicht heb je een selectie SKU’s waarmee je wilt starten. Maar het is altijd goed om vooruit te kijken, naar jullie toekomstige assortiment. Welke SKU’s kunnen er in de toekomst bijkomen in deze verpakkingslijn? Zo kan de verpakkingsontwerper hier nu al rekening mee houden. Door bijvoorbeeld specifieke kleuren of visuele elementen te reserveren wanneer dit beter aansluit bij een product wat in de nabije toekomst wordt gelanceerd. 

Merkpersoonlijkheid 

Hoe duidelijker je weet voor wie je je best doet, hoe makkelijker het wordt om die groep ook goed aan te spreken. En hoe beter jullie weten wie jullie merk is, hoe beter een ontwerper voor jullie aan de slag kan en de uitstraling past bij wie jullie zijn.

Laat een verpakkingsontwerper niet zomaar iets mooi’s maken. Sta eerst goed stil bij wie jullie zijn als merk. Dit helpt om samen de richting voor het design van je visuele identiteit en verpakkingen te bepalen.

Consument & doelgroep

Voor wie lossen jullie een probleem op? Als het goed is, is jullie product afgestemd op de behoefte van jullie ideale doelgroep. Breng jullie doelgroep in kaart, bijvoorbeeld doormiddel van een persona, zodat je het verpakkingsdesign goed kan laten aansluiten op de behoefte en vraag van de consument.

Verkoopkanalen & concurrenten

Waar worden jullie producten straks verkocht? En wat is jullie ambitie? Wil je in Nederland lanceren en meteen doorgroeien over de grens naar België en Duitsland bijvoorbeeld? Dan is het goed hier in het verpakkingsontwerp al rekening mee te houden, zodat je deze niet na een korte periode alweer moet aanpassen. 

Wie zijn jullie concurrenten? Hoe positioneren jullie je tussen de concurrenten in jullie categorie? Een goede verpakkingsontwerper doet marktonderzoek. Kijkt wat er gebeurd bij concurrenten en waar er nog ruimte en kansen liggen. Altijd goed om daar samen over te sparren, tenslotte kennen jullie je categorie het beste. 

Aan de slag met verpakkingsontwerp?

Wil je hierover verder sparren? Neem dan contact op via de website of stuur me een dm via LinkedIn en dan plannen we samen een kennismaking.

Expert op het gebied van verpakkingen. Advies over duurzame materialen, ontwerp en communicatie van verpakkingen

Masterclass

Overtuigend op het Schap

Je hebt een mooi product en wilt graag de stap maken naar retail, misschien lig je al wel in de schappen. Je kijk naar je verpakkingen en denkt “dit kan echt wel beter”. Maar waar begin je? Hoe zorg je dat je overtuigend op het schap staat tussen al die concurrenten?

In deze masterclass geef ik je doormiddel van praktische kennis meteen tools in handen op het gebied van positionering, merk & verpakkingen. Zodat jullie verpakkingen straks met meer overtuiging op het schap staan.

Meer artikelen

Jullie product en merk op de markt zetten

Je hebt een geweldig idee, een missie en je wilt het product op de markt introduceren. Maar wat en wie heb je allemaal nodig om het product klaar te stomen voor de verkoop? De globale stappen hebben we kort omschreven om je inzicht te geven in welke stappen jullie kunnen zetten.

Lees het artikel hier

Verduurzamen van je verpakkingen

Jullie als merkeigenaar en ik als verpakkingsontwerper, kunnen samen de consument inspireren en motiveren om de verpakking op de juiste manier te herbruiken of te recyclen. En er is meer. In dit artikel een aantal tips aan de hand van de eerste drie onderdelen van de Ladder van Lansink.

Lees het artikel hier

Een redesign. Wat doet dat voor je merk?

Een redesign van je verpakkingen doe je natuurlijk niet zomaar. Maar is het wel belangrijk om, om de paar jaar, kritisch te blijven op de uitstraling van je merk. Past dit nog bij wie jullie willen zijn als merk en waar je naartoe gaat?

Lees het artikel hier

Over Studio Laura Voet

Strategic Brand & Packaging Designer Laura Voet ondersteunt, vanuit haar ontwerpstudio in Culemborg, duurzame productmerken. Ze helpt deze merken met het ontwerp van visuele identiteit en verpakkingsontwerp zodat duurzame merken nog meer impact kunnen maken.
Ontwerptraject_verpakkingen_huisstijl
Translate »