Duurzaam materiaal en ontwerp van verpakkingsdesign voor retail

Column

De consument is dom

Voor een aantal uitgaves van Consudel Magazine schreef ik een column over duurzaam merk- en verpakkingsontwerp voor leveranciers en merken in de zoetwarenbranche. 

Ik bedoel het helemaal niet onaardig, hoor. Zonder consument worden er immers geen producten verkocht. We houden van de consument.

Waarom ik nu zo’n gewaagde uitspraak doe? Ten eerste: ik hoop dat ik je heb weten te boeien, en dat je deze column leest. Dat is de kracht van copywriting en communicatie. Ten tweede: een belangrijk punt dat ik graag wil maken, is dat dit dé manier is om een goede verpakking in de schappen te krijgen. Door vanuit de consument te denken en communicatie zo duidelijk en simpel mogelijk te houden.

Goede verpakking in de schappen zetten

Veel te vaak wordt verpakking gezien als een kunstwerk. Er wordt mij zelfs wel eens gevraagd of ik mezelf zie als kunstenaar, want ‘ik ben toch zo creatief?’ Ik ben verre van een kunstenaar. Ik ben een vrij praktische ontwerper en ontwerp binnen de randvoorwaarden van een opdracht en verpakking. Binnen mijn expertise zie ik verpakkingsontwerp als de schakel tussen merk en consument. Verpakking is de verbinder. Vaak zelfs een van de weinige fysieke contactmomenten. Hierin gaat het vaak niet alleen om een mooi plaatje, maar om wat je precies communiceert. En alles wat we zien, voelen, horen en ruiken is communicatie.

Overtuigen met verpakkingsdesign

Laatst ging ik aan de slag met een mooi nieuw merk. Het merk had net een nieuw verpakkingsdesign laten maken door een groot bureau. Niets aan te merken op het design zelf; het ziet er mooi uit, alles is in balans en het ontwerp is onderscheidend. Maar tijdens consumentenonderzoek kwamen ze erachter dat de ideale doelgroep zich helemaal niet aangesproken voelde en niet zo goed begreep waar het merk nu precies voor staat. En dan blijft de verkoop uit.

Wat maakt dat ik jouw product zou moeten kopen als ik voor deze categorie sta in een winkel? Dit was een van de eerste vragen die ik stelde. Je hebt een mooi design, maar je neemt geen eigen positie in tussen de andere merken. Er is niet voldoende vanuit de consument gedacht tijdens het ontwerpen van deze verpakking. Niet zo gek dus dat ze zich niet aangesproken voelen.

Communicatie op verpakking

We gingen samen aan de slag met communicatie en de hiërarchie van communicatie op de verpakking. Wat levert dit product op voor de consument? Wie is het merk in essentie en hoe brengen we dit kort en krachtig over? We vonden een betere volgorde om alle informatie over te brengen. Een kleine stap, maar wel een hele belangrijke stap om zo beter te communiceren én te overtuigen op het schap.

Want in de kern is de consument helemaal niet dom. De consument is slim. Maar wij moeten die consument begrijpen, met hen in gesprek blijven en hen niet uit het oog verliezen wanneer we een product op de markt brengen en een verpakking ontwerpen.

Meer artikelen

Wanneer is het tijd om met je verpakkingen aan de slag te gaan?

En is er wel een ‘perfect’ moment om met je verpakkingsontwerp aan de slag te gaan?

Lees het artikel hier

Verduurzamen van je verpakkingen

Jullie als merkeigenaar en ik als verpakkingsontwerper, kunnen samen de consument inspireren en motiveren om de verpakking op de juiste manier te herbruiken of te recyclen. En er is meer. In dit artikel een aantal tips aan de hand van de eerste drie onderdelen van de Ladder van Lansink.

Lees het artikel hier

5 dingen die je écht wil weten voordat je een verpakking laat ontwerpen

Je hebt maar een paar seconden om de consument te overtuigen in het schap, maar ook online. Je verpakking moet dan ook kloppend zijn. Dat vraagt wat voorbereiding voordat je met ontwerp aan de slag kunt. Hieronder deel ik graag mijn tips met je.

Lees het artikel hier

Over Studio Laura Voet

Strategic Brand & Packaging Designer Laura Voet ondersteunt, vanuit haar ontwerpstudio in Culemborg, duurzame productmerken. Ze helpt deze merken met het ontwerp van visuele identiteit en verpakkingsontwerp zodat duurzame merken nog meer impact kunnen maken.
Ontwerptraject_verpakkingen_huisstijl

Branding & Packaging Design

Studio Laura Voet helpt duurzame productmerken de beste versie van zichzelf te worden zodat ze hun unieke positie claimen op het (online) schap.

Ontwerpbureau Culemborg, omgeving Den Bosch & Utrecht, Nederland

Duurzaam Merk- & Verpakkingsdesign
Het ontwerptraject
Inspiratie & Artikelen

Contact – LinkedIn

2023 © Studio Laura Voet – Strategic Branding & Packaging Design for sustainable brands
kvk 72965290 – Aangesloten bij BNO – 
Algemene Voorwaarden – Privacy Verklaring – Portretten: Blinck Fotografie

Translate »