Duurzaam materiaal en ontwerp van verpakkingsdesign voor retail

Column

Hoe zorg je ervoor dat de consument je product en verpakking koopt?

Voor een aantal uitgaves van Consudel Magazine schreef ik een column over duurzaam merk- en verpakkingsontwerp voor leveranciers en merken in de zoetwarenbranche. 

“Laura, toch?” Ik loop rond op een beurs en wordt aangesproken door een standhouder. Heel even raak ik in paniek, de persoon in kwestie kent mij, maar ik heb geen idee wie ik voor me heb. “Ik zie jou regelmatig voorbijkomen op LinkedIn.”

Het gebeurde een keer of drie die ochtend. Misschien voelde ik me een klein beetje een BN’er in de foodwereld, maar consistente zichtbaarheid werpt zijn vruchten af. Zelf stop ik veel tijd en aandacht in het delen van content op LinkedIn. Hier bouw ik iedere dag aan mijn netwerk en deel ik iedere week zo’n twee posts.

Waarom? Zul je je misschien afvragen.

Merkbouwen middels fysieke en mentale beschikbaarheid

Het is een strategie. Naast dat ik duurzame merken help groeien met merk- en verpakkingsontwerp ben ik ook mijn eigen merk als ondernemer. En aan een merk moet je bouwen. Ik verstop me niet achter een abstracte bedrijfsnaam en doe me niet groter voor dan dat ik ben. Mensen kopen van mensen en ik probeer oprecht te verbinden vanuit mijn waarden als verpakkingsontwerper.

Ik heb mijn ideale doelgroep voor me en ik weet tegen welke problemen ze aanlopen. Ik wil ze graag inspireren, wakker schudden, helpen hun ambities waar te maken en hun bedrijf te laten groeien. En dat doe ik door relevante content voor ze te schrijven.

Dit geldt ook voor jullie merk. Als je wilt groeien met jullie merk zul je moeten blijven bouwen. Wellicht dat jullie al op de schappen staan met jullie producten, omhuld in mooie verpakkingen. Maar hoe zorg je ervoor dat de consument jullie producten daadwerkelijk koopt?

De consument overtuigen op het retailschap

Op het schap wil je als merk opvallen, onderscheiden en de consument verleiden en overtuigen tot aankoop. Dat is wat product en verpakking moet doen. Maar je wilt ook een plek veroveren in het brein van de consument zodat de kans groter wordt dat ze jullie producten kopen. En hier heb je ook al invloed op nog voordat de consument voor het schap staat. Je kunt zichtbaar zijn op de plekken waar jullie doelgroep komt, op andere kanalen rondom het schap. Denk aan advertenties in een bushokje of in specifieke magazines (zoals Consudel bijvoorbeeld). Maar ook op social media kun je je doelgroep specifiek bereiken en zo ook een community bouwen.

Dit geeft ook extra kracht om vanuit daar de stap naar (andere) retail te zetten. Kijk bijvoorbeeld naar Upfront. Zij hadden al een grote fanbase voordat ze de stap naar retail maakten. De online fanbase heeft hen geholpen op de schappen te komen, maar zeker ook om op de schappen te blijven.

Dus welke problemen lossen jullie op voor jullie ideale doelgroep? Welke verlangens van de consument proberen jullie te vervullen? En hoe kun je consistent zichtbaar zijn in hun wereld zodat je een plekje verovert in hun brein?

Hiermee kun je mogelijk het verschil maken of de consument jullie product of dat van de concurrent koopt.

Meer artikelen

Wanneer is het tijd om met je verpakkingen aan de slag te gaan?

En is er wel een ‘perfect’ moment om met je verpakkingsontwerp aan de slag te gaan?

Lees het artikel hier

Verduurzamen van je verpakkingen

Jullie als merkeigenaar en ik als verpakkingsontwerper, kunnen samen de consument inspireren en motiveren om de verpakking op de juiste manier te herbruiken of te recyclen. En er is meer. In dit artikel een aantal tips aan de hand van de eerste drie onderdelen van de Ladder van Lansink.

Lees het artikel hier

5 dingen die je écht wil weten voordat je een verpakking laat ontwerpen

Je hebt maar een paar seconden om de consument te overtuigen in het schap, maar ook online. Je verpakking moet dan ook kloppend zijn. Dat vraagt wat voorbereiding voordat je met ontwerp aan de slag kunt. Hieronder deel ik graag mijn tips met je.

Lees het artikel hier

Over Studio Laura Voet

Strategic Brand & Packaging Designer Laura Voet ondersteunt, vanuit haar ontwerpstudio in Culemborg, duurzame productmerken. Ze helpt deze merken met het ontwerp van visuele identiteit en verpakkingsontwerp zodat duurzame merken nog meer impact kunnen maken.
Ontwerptraject_verpakkingen_huisstijl
Translate »